© Daan van Eijndhoven

design, invent & build

circulaire dependence voor NEMO science museum

Het Nemo Science Museum opende in 1997 haar deuren met een nieuw gebouw in het centrum van Amsterdam. Het gebouw werd ontworpen door Renzo Piano en is een populaire attractie voor kinderen. De recente uitbreiding “De Studio” op het Marineterrein is een laboratorium voor laagdrempelige en interactieve tentoonstellingen en programma’s. Het nieuwe deel van het Science Museum spreekt ook volwassenen aan.

De Studio is gehuisvest op een naastgelegen oud militair complex. In 2016 realiseerde bureau SLA de transformatie van één van de onderwijsgebouwen van de marine ten behoeve van congressen en innovatieve startups. Het maakt deel uit van een integraal gebouwenensemble uit 1966 van De Weger, samen met de laagbouw van een voormalige sporthal, die is getransformeerd tot laboratorium De Studio. Het bestaande gebouw is zoveel mogelijk intact gelaten, om het echter aan te passen aan de nieuwe functie zijn er structurele ingrepen gedaan en zijn er aanpassingen aan de installatietechniek aangebracht. De renovatie is duurzaam en circulair ontworpen en uitgevoerd, waarbij zoveel mogelijk oude elementen van het gebouw opnieuw zijn gebruikt.

“De Studio heeft een spectaculaire circulaire façade, gemaakt van restmateriaal uit de auto-industrie.” 

Voor De Studio ontwierp bureau SLA een opvallende circulaire gevel van restmateriaal uit de auto-industrie, gevonden via de oogstkaart van Superuse Studios. De gevel bestaat uit twee lagen contourplaten. De uitgesneden vormen worden gebruikt als onderdelen voor nieuwe auto’s. Wat overblijft is een 6 mm dikke stalen plaat met grafische patronen. De over elkaar gemonteerde platen geven een vrolijk lijnenspel en lijken willekeurig gekozen. De positie van de platen is, omdat de patronen van tevoren niet bekend waren, op de bouwplaats en in het werk vastgesteld.

facts & figures

opdrachtgever: NEMO Science Museum, Amsterdam
ontwerp: bureau SLA, Amsterdam
ontwerpteam: Peter van Assche, Malon Houben en Martynas Solovejus
ontwerp & realisatie: 2019
constructief advies: Pagter Bouwconstructies, Heemskerk
bouwkostenadvies: Target Bouwkostenadvies, Amsterdam
landschapsontwerp: BOOM Landscape, Amsterdam
oorspronkelijk ontwerp: F.C. de Weger, 1966
locatie: Kattenburgerstraat 5, 1018 JA Amsterdam
fotografie: © Thijs Wolzak en © Daan van Eijndhoven