© Daan van Eijndhoven

Gevel van restmateriaal uit de auto-industrie

Het Nemo Science Museum opende in 1997 haar deuren met een nieuw gebouw in het centrum van Amsterdam. Het gebouw werd ontworpen door Renzo Piano en is een populaire attractie voor kinderen. De recente uitbreiding “De Studio” op het Marineterrein is een laboratorium voor laagdrempelige en interactieve tentoonstellingen en programma’s. Het nieuwe deel van het Science Museum spreekt ook volwassenen aan.

“De Studio” is gehuisvest op een naastgelegen oud militair complex. In 2016 realiseerde bureau SLA de transformatie van één van de onderwijsgebouwen van de marine ten behoeve van innovatieve startups. Voor het Science Museum ontwierp bureau SLA een gevel van restmateriaal uit de auto-industrie.

De gevel bestaat uit twee lagen contourplaten. De uitgesneden vormen worden gebruikt als onderdelen voor nieuwe auto’s. Wat overblijft is een 6 mm dikke stalen plaat met grafische patronen. De over elkaar gemonteerde platen geven een vrolijk lijnenspel en lijken willekeurig gekozen. De positie van de platen is, omdat de patronen van tevoren niet bekend waren, op de bouwplaats en in het werk vastgesteld.

Facts & Figures

Opdrachtgever: NEMO Science Museum, Amsterdam
Ontwerp: bureau SLA, Amsterdam
Ontwerpteam: Peter van Assche, Malon Houben, Martynas Solovejus
Ontwerp en realisatie: 2019
Fotografie: Thijs Wolzak