foto Maarten van Houten

Ter inspiratie voor de discussie over de komende tien jaar zelfbouw

Het verhaal gaat dat op een zekere dag omstreeks 1430 de Italiaanse ambachtsman Leon Alberti iets doet wat niemand tot dusver ooit had gezien: hij trekt witte handschoenen aan op de bouwplaats. Het vak van architect is geboren: vanaf dat moment beslist niet degene met de meeste ervaring, maar degene die het beste kan denken wat goed is. In de eeuwen daarna zijn onze steden voor het grootste deel bedacht en bepaald door mensen met een diploma. Met de komst van zelfbouw is er weer ruimte voor de individuele ambachtsman: professional maar ook amateur. Wij noemen hem Albert.

Het project Albert & Alberti relateert de droom van zelf kunnen bouwen (Albert) aan de bijdrage die deze droom levert aan het betekenisvol vormgeven van onze stad (Alberti).
Is wat goed is voor mij (ego) ook goed voor de stad (collectief)? Is de optelsom van alle individuele dromen bij elkaar het paradijs of wordt het een nachtmerrie?
Maar ook: willen we onze steden vormgeven met Zwitserse precisie, of met een beetje Belgische anarchie?

De installatie Albert & Alberti nodigt uit zelf onderzoek te doen naar het recept voor de ideale stad: de perfecte mix van individuele expressie voor een stad waar we samen in leven.

Albert & Alberti is tot en met 8 december 2019 te zien op de expositie The Right to Build: zelfbouw tussen droom en realiteit in het ARCAM, Amsterdam

facts & figures

ontwerp: bureau SLA, Peter van Assche & Ninja Zurheide
met dank aan: Block by Carina, Beverwijk.