© Vingtsix Visualizations

design, invent & build

320 jongerenwoningen in 76 meter hoge toren

Direct naast metrostation Bullewijk in Amsterdam-Zuidoost ontwerpt bureau SLA een studentenwoontoren en draagt daarmee bij aan de collectieve en duurzame ontwikkeling van de stad. De transformatie van kantoor naar studentenhuisvesting in de omliggende oude DAS gebouwen vond al eerder plaats, in 1995. Nu gaan we een stap verder en ontwerpen de woontoren in opdracht van Dubbel L en XIOR, op een manier die meer biedt dan een gemiddelde studentenkamer. Als levendig studenten- en jongerencomplex met een publiek programma in de plint, dient het complex als een nieuw ankerpunt tussen de levendige stadswijk Amstel III en het diverse, multifunctionele Heesterveld in Amsterdam-Zuidoost.

De 72 meter hoge, dubbele toren, bestaat uit een stapeling van 320 kleine studios. Er is bovendien ruimte gemaakt voor bewoners om te delen: dakterrassen die het hele jaar door groen blijven en gezamenlijke ruimtes om te voorzien in de woonbehoeftes die niet in de studios passen. De plint is voorzien van een foodcourt op de begane grond en wordt aangevuld met andere belangrijke maatschappelijke functies. De woontoren bevat een rationele repetitie van woonunits. De ruwbouw bestaat niet uit getunnelde woningscheidingen, maar wordt opgebouwd uit prefab kolommen en vloeren. Door de vrije vloervelden die hierdoor ontstaan, kan het gebouw in de toekomst ook voor andere functies gebruikt worden. Hiermee wordt het gebouw toekomstbestendig. De constructie is op zo’n manier in elkaar gezet, dat die ook weer makkelijk uit elkaar gehaald kan worden om de gebruikte materialen een nieuw leven te bieden in een andere functie.

De grote geluidsbelasting aan de spoor- en Karspeldreefzijde maakt geluidsschermen noodzakelijk. Door deze te koppelen aan de achtergelegen woningen worden terrassen gemaakt. Het geluidsscherm wordt zo onderdeel van het gebouwvolume en is daardoor meer dan een glazen voorzetwand. Het voorgestelde ontwerp voor de materialisatie van de toren is spectaculair. De eerste vijf lagen (de plint) bestaat uit een gevelbekleding van beton met gerecycled glas, passend bij het betonverleden van de Bijlmer. De gevels van de woontorens erboven zullen worden uitgevoerd in een duurzaam tegelmateriaal, waarmee mooie kleurschakeringen worden gecreëerd. PV panelen worden intelligent in het gevelontwerp geïntegreerd. 

facts & figures

ontwerp: bureau SLA
ontwerpteam: Peter van Assche, Gieneke Pieterse, Meintje Delisse, Monique Philippo, Pol Vermeulen, Ronen Dan en Maaike Zweedijk
opdrachtgever: Dubbel L Buurtontwikkelaars en Xior Student Housing
constructeur: Van Rossum
technisch adviseur: Nelissen Ingenieursbureau
landschapsarchitecten: Boom Landscape
locatie: Karspeldreef 15, 1102 BB Amsterdam-Zuidoost
programma: woontoren met 320 studio’s
oppervlak: 17.000 m2 BVO
ontwerp: 2019 – 2024
oplevering: 2025