© Jeroen Verrecht

design & build

43 grondgebonden woningen in hoftypologie

De omgeving tussen de M.L. Kingweg, Schaarsven, De Weer en Pauwenven in Zaandam, is voorheen vooral gebruikt als schoollocatie. Sinds 2016 is het gebied onderwerp van overleg voor herontwikkeling met als programma ‘grondgebonden wonen’, waarbij het herkenbare groene karakter van het gebied behouden wordt. Ons startpunt voor de nieuwe inrichting is de hoftypologie geweest, een onderwerp waar we eerder met veel plezier onderzoek naar gedaan hebben. Dit keer is de hofwoning in een nieuw jasjes gegoten waarbij er rekening is gehouden met een gemixte doelgroep. Ons doel? Een woonomgeving creëren die prettig is voor ouderen, alleenstaanden / samenwonenden, en gezinnen met kinderen. Het resultaat? Het Pauwenhof, een buurtschap met 29 gezinswoningen in 2 maten en 14 seniorenwoningen.

Voor een kwalitatieve herontwikkeling van dit gebied, hebben wij onderzocht welke aspecten voor deze specifieke locatie een rol spelen bij het vormgeven van een woonomgeving die inzet op een sterke onderlinge samenhang. De schaalgrootte van de afzonderlijke velden maakt het mogelijk een woonomgeving te creëren waar de concepten van buurtschap, samenwonen, diversiteit en gemeenschapszin fysiek vorm krijgen in de stedenbouwkundige layout. Vindingrijke overgangen van openbare naar privé ruimte en het ontwerp van hybride zones zorgen ervoor dat er een kwalitatief woonmilieu ontstaat.

“Een typologie die verder kijkt dan het rijtjeshuis”

Het Pauwenhof bestaat uit drie verschillende woningtypes, die passen bij de behoeftes van verschillende bewoners: De “hofwoningen” voor senioren, rondom een gemeenschappelijke binnenplaats, bestaan uit anderhalve woonlaag, met een slaapkamer op de begane grond. Er zijn twee maten eengezinswoningen ontwikkeld: een model van twee verdiepingen onder een kap voor volwassenen zonder kinderen, en ruimere woningen voor gezinnen, met drie volledige verdiepingen, gelegen aan een groen park met speelvoorzieningen.

Het buurtje heeft ondanks de verschillende typologieën een uniforme uitstraling met een gemeenschappelijke detaillering. De bakstenen gevels zijn zorgvuldig ontworpen met een kwalitatieve baksteen in twee metselverbanden. Het gekozen architectonisch detail verbindt de verschillende gebouwen in de vorm van doorgaande, betonnen banden, waardoor een gemeenschappelijke visuele identiteit wordt gecreëerd.

facts & figures

ontwerp: bureau SLA
opdrachtgever: Gemeente Zaanstad, Stevast Ontwikkeling
technisch advies: Bureau Kent
constructief advies: Pelecon (Peters & van Leeuwen), Gouda
realisatie: KBK Bouwgroep, Volendam
locatie: Pauwenven, 1504 AW Zaandam
programma 43 grondgebonden woningen in 3 types
start ontwerp: 2017
oplevering: 2023
fotografie: Jeroen Verrecht