Zelfs de lastigste aansluitingen zijn perfect gemaakt.”   – de Volkskrant

Het Nationaal Glasmuseum in Leerdam verzamelt, onderzoekt en toont beeldende kunst en vormgeving in glas van 1850 tot heden. Het is schatkamer, laboratorium en kenniscentrum van het Nederlandse glas. In 1953 werd het glasmuseum ingericht in het woonhuis van Cochius, de grondlegger van het Leerdamse glas. In de afgelopen 55 jaar is de villa nooit structureel verbouwd. Verwerving van het naastgelegen pand biedt mogelijkheden tot verdubbeling van het museumoppervlak.

Het nieuwe ontwerp voor het glasmuseum koppelt beide oude villa’s aan elkaar door middel van ‘verbindingszalen’. Hierdoor ontstaan lange lijnen en worden de tentoonstellingszalen 40 meter lang. De beperking van 12 meter kleine kabinetten wordt opgeheven. Gedetailleerde informatie is te vinden in dit PDF-bestand.

Het Glasmuseum is na de renovatie nummer 1 geworden in de top 10 nieuwe gebouwen van De Volkskrant: “Knap is hier een onhandig museum omgetoverd tot een intrigerende aaneenschakeling van expositieruimten”, en: “Oude en nieuwe gedeelten zijn beide helemaal in hun eigen waarde gelaten en zelfs de lastigste aansluitingen zijn perfect gemaakt.”

Het Nationaal Glasmuseum is opgenomen in het Jaarboek Architectuur in Nederland 2010/2011.

 

opdrachtgever: Kleurrijk Wonen
gebruiker: Nationaal Glasmuseum
ontwerpteam: Peter van Assche, Mathijs Cremers, Mick van Essen, Gonçalo Moreira, Gražina Bendikaite, Tereza Novosadová
constructeur: Sineth Engineering en Krabbendam Boerkoel
meubels: Piet Hein Eek
ontwerp: 2009
realisatie: 2010
oppervlakte: 1100 m2 BVO
fotografie: Jeroen Musch