“Onze woonwijken zijn niet ingericht op zoveel alleenstaanden, op de sterke vergrijzing die we op ons af zien komen en op de razendsnelle erosie van sociale netwerken. Er moet ingegrepen worden”
– (Rijksbouwmeester Floris Alkemade, 2017)

In het voorjaar van 2017 werd door het atelier rijksbouwmeester, de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving en Stichting Humanitas de prijsvraag Who Cares uitgeschreven. Hoe kun je zorg en wonen organiseren voor mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is? Hoe kun je wonen en zorg weer nadrukkelijker koppelen, in een samenleving die juist belang hecht aan het scheiden van wonen en zorg?

Bureau SLA won de prijsvraag voor de locatie Almere Haven.  Het winnende plan Bloemkoolburenbond beoogt een intelligenter samenspel tussen zorg, wonen, regie, ruimte en geld. De gemeente Almere heeft het project omarmd en zet zich met ons in voor realisering van het project.

Lees meer over de aanleiding, urgentie en plannen voor een wooncoöperatie in dit PDF

Facts & Figures

Prijsvraag: Who Cares, winnaar 
Ontwerp: bureau SLA, Peter van Assche
In samenwerking met: Bart Lammers (zorgontwikkelaar), Kirsten Hannema (publicist), Renet Korthals (openbare ruimte)  Altes, Ruud van der Kind (Pameijer)

Kernteam realisatiefase: Peter van Assche (bureau SLA), Lars Mosman (Dubbel-L buurtontwikkelaars) en Bart Lammers (zorgontwikkelaar)