Huis in een huis Almere Oosterwold
Een licht huis: geen kunstlicht overdag.
Een ruimtelijk huis: geen kamertjes huis.
Een verbonden huis: verschillende ruimtes staan onderling in contact met elkaar.
Een praktisch huis: een huis als rugzak.
Het ontwerp voor de woning in Almere Oosterwold werd verkenningstocht langs manieren van wonen, waarbij er wel referenties waren, maar geen keuze op voorhand voor een type of model. Functioneel zou er een werkkamer en een gastenkamer met badkamer in het programma moeten zitten. En een beetje toekomstbestendig graag: flexibel in indeling en gebruik, ook naar toekomstige bewoners toe. Voor nu in elk geval wonen op de begane grond en rolstoel toegankelijk. Niet dat dit laatste nu al speelde, maar de opdrachtgever was geen 30 meer en het kost niets meer om nu al rekening te houden met eventualiteiten. En, oh ja, een afdakje boven de voordeur om niet in de regen te staan hannesen met de sleutel.
Een huis in een huis.
Na verschillende ruimtelijke modellen te hebben beproefd, met de patiowoning als meest serieuze optie, mondde een rationalisering van het ontwerp uit in een lineaire opzet. De binnenruimte wordt gevormd door het zadeldak en twee eindgevels die als ‘boekensteunen’ het geheel bijeenhouden. De beide langsgevels zijn geheel verglaasd. Dat levert niet alleen genereus daglicht in de woning op, binnen en buiten vloeien ook in elkaar over, waarbij de veranda’s bemiddelen tussen binnen, een beetje buiten (beschut tegen regen en overdadige zon) en helemaal onder de blauwe hemel.
Het binnenhuis bevat de slaapkamers, badkamers, werkkamer plus zolder en zit aan de woonruimte geschakeld door een inpandige kas. Voorzien van schuifdeuren kan die ruimte bij de woonkamer getrokken worden of als zelfstandige entiteit een eigen entiteit vormen in het centrum van het huis. Door het daglicht dat via de dakramen de kas instroomt is het een lichte ‘open plek’, een oase te midden van het wonen. Binnen de context van de polder vormt het een omkering tussen binnen en buiten, tussen cultuur en natuur, die ook zo kenmerkend is voor de opzet van Almere. De stad ligt op aan de zee onttrokken land, in de polder, omgeven door landbouwgrond, maar aan een kunstmatig meer. Dat principe wordt weerspiegeld door het huis: te midden van het polderlandschap trekt het huis kunstmatige (door de mens beheerste en beheerde) natuur naar binnen tot in het hart.
Facts & Figures
Design: bureau SLA, Amsterdam