© Jeroen Verrecht

design & build

vrijstaande privéwoning in Almere Oosterwold

Het ontwerp voor de woning in Almere Oosterwold werd een verkenningstocht langs manieren van wonen, waarbij er wel referenties waren, maar geen keuze op voorhand voor een type of model. Functioneel zou er een werkkamer en een gastenkamer met badkamer in het programma moeten zitten. Toekomstbestendigheid was een speerpunt, flexibel in indeling en gebruik, ook voor toekomstige bewoners. Wonen op de begane grond en rolstoel toegankelijk, niet dat dit laatste nu al speelde, maar het kost niets om al rekening te houden met eventualiteiten. Als laatste conditie, een afdakje boven de voordeur, om niet in de regen te staan hannesen met de sleutel.

“Een licht huis: geen kunstlicht overdag.
 Een ruimtelijk huis: geen kamertjes huis.
 Een verbonden huis: ruimtes staan onderling in contact.
 Een praktisch huis: een huis als rugzak.”

Na verschillende ruimtelijke modellen te hebben beproefd, met de patiowoning als meest serieuze optie, mondde een rationalisering van het ontwerp uit in een lineaire opzet. De binnenruimte wordt gevormd door het zadeldak en twee eindgevels die als ‘boekensteunen’ het geheel bijeenhouden. De beide langsgevels zijn geheel verglaasd. Dat levert niet alleen genereus daglicht in de woning op, binnen en buiten vloeien ook in elkaar over, waarbij de veranda’s bemiddelen tussen binnen, een beetje buiten (beschut tegen regen en overdadige zon) en helemaal open onder de blauwe hemel.

Het binnenhuis bevat de slaapkamers, badkamers, werkkamer en zolder, en zit aan de omringende woonruimte geschakeld door een inpandige kas. Voorzien van schuifdeuren kan deze plantenruimte bij de woonkamer getrokken worden, of als zelfstandige entiteit een eigen entiteit vormen in het centrum van het huis. Door het daglicht dat via de dakramen de kas instroomt is het een lichte ‘open plek’, een oase te midden van het wonen. Binnen de context van de polder vormt het een omkering tussen binnen en buiten, tussen cultuur en natuur, die ook zo kenmerkend is voor de opzet van Almere. De stad ligt op aan de zee onttrokken land, in de polder, omgeven door landbouwgrond, maar aan een kunstmatig meer. Dat principe wordt weerspiegeld door het huis: te midden van het polderlandschap trekt het huis kunstmatige (door de mens beheerste en beheerde) natuur naar binnen tot in het hart. 

facts & figures

ontwerp: bureau SLA
opdrachtgever: private owner
oplevering: 2020, bouw door Jan van den Dool
locatie: Almere Oosterwold