© Vingtsix Visualization

design & invent

drie gevelconcepten voor railgebonden gebouwen van Prorail

ProRail is voornemens haar RGG’s, railgebonden gebouwen, modulair en circulair maken en is voor de gevelbekleding op zoek naar nieuwe standaardontwerpen. De gebouwen worden samengesteld met duurzaam geproduceerde, biobased modules die flexibel kunnen worden geschakeld, afhankelijk van de ruimtevraag. Daarnaast moet de gevelbekleding ook uitwisselbaar zijn. In 2023 heeft bureau SLA drie schetsontwerpen gemaakt binnen het thema Hollandse landschappen, zodat de RGG’s visueel ingepast kunnen worden in de omgeving. Bijzonder in het gebruik van materiaal en ontwerp, maar niet té beeldbepalend. Hierbij is op zoek gegaan naar een methode waarbij de gevels zowel generiek in de toepassing, als specifiek in de context kunnen zijn, resulterend in 3 concepten:

“Het materiaal maakt het verschil, circulair en modulair als vertrekpunt voor een nieuwe architectuurtaal.” 

1 | HET PANORAMA verwijst naar het vergezicht, het herkenbare Nederlandse landschap. Afbeeldingen van het landschap worden als vectorpatroon in houten planken gefreesd, waardoor een driedimensionaal beeld ontstaat. Wanneer de treinreiziger langs de gepotdekselde gevel rijdt, lijkt het beeld te bewegen. Door thermisch gemodificeerd Europees hout te gebruiken van bijvoorbeeld Platowood, is het materiaal 100% biologisch afbreekbaar, met een lage milieu-impact, slaat het CO2 op en heeft het een lange levensduur.

2 | DE SPOORWISSELS refereren naar het netwerk van spoorlijnen en knooppunten door het landschap. Het ontwerp bestaat uit banen van vijf verschillende kleuren geveltegels die op een abstracte wijze bewegende spoorwissels uitbeelden. De circulaire keramische tegels van gebakken klei type A-Brick van Aberson bv, met een glazuurlaag van gerecycled glasafval van Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek, zijn eenvoudig te demonteren en opnieuw te gebruiken. De onderhoudsvrije tegelstroken hangen in cassettes, waardoor de montage snel, eenvoudig en weersonafhankelijk is.

3 | HET FRAGMENT is een specifiek, gekaderd stuk landschap, gezien vanuit het treinraampje; bos, weiland, water of stad. De gevelbekleding van dit ontwerp bestaat uit Pretty Plastic leien van 100% gerecycled plastic, waardoor elke tegel uniek is. De circulaire leien zijn eenvoudig te monteren en demonteren. Met één basistegel, de nieuw ontwikkelde ‘basic third’ en twee verschillende inlegmallen, kan een compositie van zeven verschillende tegels ontstaan. Door diverse kleuren te gebruiken kunnen patronen gecreëerd worden die aansluiten bij de landschappelijke kenmerken.

facts & figures

schetsontwerp: bureau SLA
opdrachtgever: Prorail